Mire figyeljünk belföldi fuvarozás esetén?

belföldi fuvarozásAz elmúlt hónapok során némiképp átalakult a hazai szállítmányozási piac, bár a jelentős változások jelentkezése az MLSZKSZ közleménye szerint kizárólag akkor várható, ha a vasúti társaságok komplett szolgáltatáscsomagokat alakítanak ki a szállítmányozással foglalkozó vállalatok számára. Ezzel együtt is, miután átalakultak a hazai feltételek, számos tényezőt érdemes átgondolni, belföldi fuvarozás előtt.

Belföldi fuvarozáskor ugyanis vannak olyan kis távolságok, melyek esetében az egyébként környezetbarát és olcsó vasúti szállítás nem kifizetődő. Ennek megfelelően belföldi szállítmányozás megtervezése esetén az első, amit érdemes figyelembe venni, hogy kedvezőbb-e a közúti fuvarozás a használatarányos útdíj megfizetésével együtt, mint a kombinált vasúti–közúti szállítmányozás.

A fuvarozás módjának megválasztásakor azonban mindig mérlegelni kell a termék alapvető jellemzőit is. Nagy mennyiségű, törékeny vagy könnyen sérülő áru esetében például megfontolandó a belföldi közúti fuvarozás, hiszen ebben az esetben nincs szükség a termékek többszöri átrakodására, ami védi az árut.

Emellett fontos tudni, hogy a fuvarozás hazánkban engedélyköteles tevékenység, melyhez szükséges a megfelelő szakmai és szellemi háttér céges szinten, továbbá a kötelező vezetői engedélyek és a járműre vonatkozó engedélyek az egyén szintjén. 2013 nyara óta pedig kiemelten ügyelni kell arra, hogy ha a tervezett útvonal díjköteles útszakaszon halad át, akkor megoldott legyen a jármű használatarányos díjfizetése. Ezzel együtt lép be a hazai belföldi fuvarozás logisztikájába az a tényező, melynek köszönhetően a hazai fuvarozási piac kínálata az elmúlt néhány hónap alatt jelentősen leszűkült: a használatarányos útdíjnak köszönhetően a fuvardíjak elképesztő mértékben megugrottak.

Bár az MLSZKSZ novemberi közleménye szerint a fuvarozó vállalatok jelenleg még várják az ösztönzést, hogy átálljanak a kombinált, vasúti–közúti, sőt akár vízi–vasúti–közúti szállításra, azonban bizonyos esetekben már manapság is jobban megtérül ez az eljárás, így érdemes a közeljövő fejlesztéseinek első lépéseit ebbe az irányba megtenni.

A bejegyzés kategóriája: Gazdaság
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.