Horvát autópályadíj ENC-vel fizetve

Aki nyaralni készül Horvátországba, az legkönnyebben közúton, autópályán juthat le a tengerpartra. Ekkor szembesülhetünk azzal, hogy a megszokott és a magyar autópálya

díjakhoz képest a horvát útdíj sokkal, de tényleg sokkal magasabb. A horvát autópályákat fizető szakaszokra osztották, felhajtáskor egy jegyet kapunk, amelyet lehajtáskor kell kifizetnünk. Az összeg kiegyenlítése lehetséges a fizető kapunál készpénzben, bankkártyával vagy egy elektronikus útdíjfizetés eszközzel, az ENC-vel.

Készpénzes fizetés esetén horvát kunával vagy euróval is fizethetünk, de a visszajárót kunában kapjuk meg, illetve a kényszerű pénzváltással sem járunk a legjobban a nem túl előnyös árfolyam miatt.Ezeknél a kapuknál nem ritka a több órás várakozás sem, szóval ezt a megoldást senkinek sem ajánljuk.

Általában külön kaput tartanak fent a csak bankkártyás fizetésre, itt sokkal gyorsabb az áthaladás. Ennél a fizetési módnál is nagyon sok járulékos költségünk keletkezik, illetve itt is előnytelen számunkra az árfolyam. Mivel ennél a kapunál jellemzően nincs emberi munkaerő, ezért probléma esetén igényelhet némi nyelvtudást a segítség kérése.

Legjobb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldás a horvát ENC készülék használata az autópálya díj kifizetésére. Ez egy elektronikus eszköz, amelyet megvehetünk vagy akár ingyenesen bérelhetünk is. Az eszközt előre fel kell tölteni egyenleggel, amelyet az utazásunk során használhatunk fel. Külön kapu van az ENC-vel közlekedőknek. A készüléket érzékelve egy csipogást hallunk, majd a sorompó automatikusan felnyílik és már roboghatunk is tovább. A készüléket minden járműkategóriában lehet használni, illetve kedvezményt kapunk az autópálya összegéből, ha ezt a fizetési megoldást használjuk.  A készüléken lévő egyenleg korlátlan ideig felhasználható. Az ENC készüléket akkor érdemes megvásárolnunk, ha rendszeresen közlekedünk a horvát autópályán, évente több alkalommal. Nyaraláshoz, évi 1-2 használathoz érdemes bérelni az ENC-t, mivel díjmentesen juthatunk hozzá, valamint ügyfélszolgálat is segíti a készülék használatát. Bérléskor is előre fel kell tölteni a készüléket a tervezett útdíj összegével, amelyet a készülék leadáskarok elszámolnak velünk. Amennyiben többet használtuk, akkor az autópályadíj összegét ki kell fizetnünk, ha kevesebbet, akkor visszafizetik a különbözetet. A készülék használata, bérlése díjmentes, sőt kauciót sem kérnek el érte.

A fentiek alapján látszik, hogy a horvát autópályákat ENC készülékkel érdemes használni, mert így időt és nem kevés autópálya díjat is megtakaríthatunk.

A bejegyzés kategóriája: Gazdaság
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.