Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

A „Veszedelmes viszonyok” című, XVIII. században íródott regény a nők és férfiak örökös párharcáról, az udvarlás és csábítás taktikáiról ad lenyűgöző képet 175 levél formájában. A téma örök, éppen ezért korunkban is hasonlóan lebilincselő olvasmány, akárcsak megjelenése idejében. A könyv csaknem egy évszázadon keresztül tiltólistán szerepelt, mivel bírálói hamis társadalomkritikát véltek benne felfedezni.

Choderlos de Laclos 1741-ben született Grenoble-ban. Katonatiszti pályára lépett. A hétéves háború után Ré szigetére helyezték, ahol csapata erődítményeket épített az esetleges angol támadások visszaverésére. Mivel az angolok nem folytatták a háborúskodást, Laclos elhatározta, hogy írni fog. Ekkor született meg a „Veszedelmes viszonyok” ötlete.

1782 áprilisában szerződést írt alá a Duron kiadóval „Le danger des liaisons” című könyvének megjelentetéséről. A címet később „Les liaisons dangereuses”-re változtatták a jobb hangzás érdekében, de ez az apró javítás nem befolyásolta a könyv kirobbanó sikerét. Az első kiadás négy, egyenként 10-16 cm-es, kötetben látott napvilágot, jóllehet Laclos csak két részre tagolta művét. Az első kétezer példány két héten belül elkelt, így az író újabb szerződést készített. A megjelenés évében csaknem húsz kiadást élt meg a merész levélregény, ami meghozta Laclos számára a hírnevet.

Felettesei a hadseregben kevésbé örültek annak, hogy tisztjük, botrányt fakasztó művének köszönhetően mindennapos társasági beszédtémává vált, ezért sürgősen visszarendelték hadteste hivatalos állomáshelyére, Brestbe.

A könyv bombaként robbant a kor irodalmi életében. A sikert azonban a felháborodás követte. Az irodalmi újságok élesen bírálták Laclos művét. Nem a viszonyokat, de magát a könyvet tartották veszedelmesnek, mivel véleményük szerint hamis képet ad a francia arisztokrácia életéről. A korban megjelent cikkek szerint a könyvben felvázolt kapcsolattípusok nem léteznek a felsőbb körökben, az egész levélregény merő ostobaság, nyerseség, rágalom. A bíráló hadjárat megtette hatását, és a „Veszedelmes viszonyok”-at a XIX. században betiltották. 1894-ig csupán egy kiadás látott napvilágot, de még ennek árusításáért is több könyvkereskedőt börtönbűntetésre ítéltek.

A XX. század újra felfigyelt a francia erkölcsbíráló remekműre. Számtalan nyelvre lefordították, és újabb sikersorozat következett. Az elmúlt évtizedekben filmváltozatok is készültek Laclos regényéből.

A történek két kulcsfigurája Valmont vikomt és Merteuil márkiné, a XVIII. századi francia arisztokrácia képviselői, akik passziót űznek a másik nem meghódításából, a megtévesztés művészetéből. Valmont már számtalan hódítást tudhat magáénak, amikor felfigyel az erényességéről és vallásosságáról ismert Tourvelnére. Megpróbálja megkörnyékezni a férjes asszonyt, és annak tartózkodása csak tovább növeli a kihívást. Eközben a márkiné volt szeretőjén kíván bosszút állni, oly módon, hogy annak zárdában nevelkedett leendő feleségét Valmont segítségével letéríti az erény útjáról. A szálak összekuszálódnak, de a két főszereplő igyekszik kézben tartani az ügyek alakulását. Játékukat a tökélyre fejlesztik, miközben asszonyok, férjek, fiatal lányok buknak el.

A bejegyzés kategóriája: Irodalom
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.